Legal consulting: Tel: +359 888 71 0909, mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Гергана Христова-Аличкова е една от учредителите на Адвокатско дружество „Горанова и Христова-Аличкова“.Гергана практикува право от 2002 г. след приключване на юридическото си образование в СУ „Климент Охридски“ (1994-1999г.) и магистратура в Университета в Кьолн, Германия, на немски език (2000-2002г.), последната осигуряваща й специализация по Немско Гражданско право, Телекомуникации и Защита на потребителите. Преди обучението й в Германия, тя се обучава един семестър в Университета в Копенхаген, Дания, като гост студент, където специализира право на Европейския съюз и Международно Енергийно право. 

От 2002 до 2012 г. Гергана работи като юрисконсулт за голяма международна търговска компания в България, където тя изгражда своята юридическа практика основно в следните области: търговско право, трудово право, застрахователно право, договорни отношения на местно и международно ниво. Професионалният й опит включва също така процесуално представителство, както и специализация в областта на правото на интелектуалната собственост. 

От 2013 г. тя работи като самостоятелен адвокат към Софийска адвокатска колегия. През 2015 г. тя придобива допълнителна квалификация като Представител по индустриална собственост (ПИС), регистриран в българското Патентно ведомство, както и като Представител по европейски търговски марки и дизайни (EUTM and Design Attorney) към Организация за Хармонизация на Вътрешния Пазар (OHIM). 

Гергана се специализира в предоставянето на правни консултации и услуги по търговско и гражданско право, трудово право, защита на личните данни и право на интелектуалната собственост. Тя използва английски и немски език. 

Мария Горанова e една от учредителите на Адвокатско дружество „Горанова и Христова-Аличкова“. Мария практикува право от 1997 г. като младши правен консултант (преди дипломирането й през 1999 г. в СУ „Св. Климент Охридски). Поради интереса си към корпоративното и данъчното право, тя придобива и диплом за второ висше образование по финанси от Университета за Национално и Световно Стопанство в гр. София. Водена от конкретните си и ясни цели в областта на бизнес правото, тя започва своя професионален юридически опит в данъчно-правния отдел на най-голямата българска одиторска фирма и по-късно продължава работата си данъчно-правен консултант, част от екипа на една от Големите Четири одиторски дружества, където работи до 2005 г. 

От 1997 до 2005 г. Мария работи като данъчно-правен консултант в следните области – корпоративно правно консултиране, данъчно консултиране (приложение на ДДС, корпоративни данъци, данъци върху доходите на физическите лица, данъчно планиране, спогодби за избягване на двойното данъчно облагане и др.), трудово право, правни анализи на дружества (due diligence), международни търговски договори, др.  

Мария основава независима юридическа практика от 2005 г. Тя предоставя правни услуги на дружества от няколко бизнес сектора – разработка на софтуер, международни софтуерни компании или компании за търговия със стоки, комуникационни и медийни услуги и др. Тя е работила и като външен правен експерт по проекти за развитие на електронното управление за български институции. 

Мария има обширни познания и практически опит в процедурите за възлагане на обществени поръчки в България – правни консултации, обжалване и процесуално представителство пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния Административен съд. 

Мария се специализира в предоставянето на правни консултации и услуги по корпоративно право, административно право и обществени поръчки. Тя използва английски език.